neljapäev, 26. juuni 2008

UT vs TTU

Neh..
Olen kätte võtnud ennast kurssi viia ülikoolivõimalustega. Mingid valikud tuleb teha juba enne 10. juulit, kuna siis lõpeb TTÜ-s riigieelarvelistele kohtadele vastuvõtt.
Mul on ees Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli õppekavad, ja hinges on väike kahtlusekübe, et TTÜ on tehnikateadustes pisut tugevam kui TÜ, samas kui TÜ tugevused on loodusteadused üldisemalt, ning humanitaarteadused.

Siiski, mida olen tähele pannud selle tunnikese jooksul, mis olen nüüd arvuti taga veetnud: TÜ esitab objektiivsed andmed, ja ei midagi muud. Mis on eeldused sisseastumiseks, mida õpitakse, ja mida edasi saab õppima minna. TTÜ püüab iga ainet potentsiaalsetele õpilastele maha müüa, kirjeldab, kes on eriala kuulsamad lõpetajad (millegipärast kirjeldatakse direktoreid ja riigikogu liikmeid, kes on erialast küll pisut eemaldunud ja selle asemel tegelevad rohkem rahaga (ehkki ka neil on teadmisi vaja, riigikogu komisjonides võib-olla isegi rohkem kui direktoritel)), mis firmad kõik oleks selle eriala lõpetanutest huvitatud, ning kinnitavad, et: "x eriala pideva arengu tõttu Eestis ja Euroopas on x spetsialistidest alati puudus," "Töökohti on rohkem kui tööjõudu," jne.
Vähemalt mis puutub tutvustavatese lehtedesse. Mõlemal on avalikult saadaval ka põhjalikum info: mis ained on õppekavas ja mitu ainepunkti iga aine annab, mis ainele on mingi aine eeldusaineks jne..., asi mis tollal tähelepanuta jäi/üles ei leidnud. Edit 02.07.10


See post vb läheb veel edasi...

In other news, mu adrenaliinipliiats hakkab katki minma, ma loodan, et see mind suvalisel hetkel kintsu ei suska (pluss, see on päris kallis jupstük, ei oleks tore kaheksat sotti lihtsalt püksitaskusse tühjendada.)

EDIT 25.02.2009: Kuna mingil põhjusel on see blogileheke googles otsingule "ttü vs ut" vastusena eimesel kohal, säästan potentsiaalsetele siiasattujatele mu arhiividest läbikolamise vaeva: Valisin lõpuks UT, Füüsika eriala. Põhiliselt sellepärast, et ei osanud otsustada, mida tahaksin õppima minna.

Füüsika annab kõigile tehnika- ja loodusteadustele hea põhja ning üldiselt tervikliku ja mõistliku maailmapildi, ning oma valikmooduleid õigesti mängides võib siit kasvõi TTÜ-sse programmeerimise peale magistrisse edasi astuda, hoides samas ka mitmed teised teed lahti (ehkki eks selline ümberkolimine akadeemilise(ma)st rakendusteaduslikumasse keskkonda võib küllalt raskeks osutuda).

TÜ füüsikute seltskond on üldiselt päris mansa, pidu osatakse pidada, õppida mõnikord kah, soovijad tegijad on Teadusbussi kambas teretulnud (promon siinkohal ka lehte www.fyysika.ee, mis on TÜ ja TTÜ füüsikute-tehnoloogide ning Teadusbussi kodu ja kohtumispaik internetis, tasemel tehnoloogiauudiste portaal ning sisaldab ka foorumit, kus oma küsimustele vastuseid võib saada. Põhikooli- ja gümnaasiumiastme tehnoloogiahuvilistel ei tohiks seal igav hakata), ning esimesel semestril ei ole lõpmatult joonestamist, mis TTÜs pidavat olema.

See öeldud, panen siiski kõigile gümnaasiumilõpetajatele südamele, et kui teid huvitab tehnoloogia, arvutiteadused, võrgundus ja üldiselt rakenduslikumat sorti kõrgharidus, on TTÜ parem valik kui TÜ arvutiteaduste jne õppekavad.

Kui teid huvitab see, kuidas maailm töötab, miks asjad on just nii nagu nad on ja mitte sugugi teisiti, miks valgus ei tea, on ta siis kurat laine või osake, ning mida Schrödinger oma kassi tapmisega siis lõpuks näidata üritas, tulge TÜ-sse füüsikat õppima.

(Meil saab lämmastikuga pudeleid õhku lasta ja Segwayga sõita!!! ;)

Kommentaare ei ole: