teisipäev, 1. september 2009

Retseptid

Paar retsepti, mis ma olen nina ette nohisedes erinevatest retseptidest kokku lappinud.

Spagetid lihapallidega
kahele inimesele

Spagetid
Marinara kastet kahele (vt järgmine retsept)
1.5cm saiaviil (krõbedam) v 1/2dl riivsaia
piim
300g looma- või segahakkliha
1 muna
1 1/2 tsp võid
pool sibulat (peeneks hakitud)
väike küüslaukuküüs (hakitud)
1 1/2 tsp hakitud peterselli
pool tl soola
ca. 30 ml parmesani
Näpuotsatäis punet (oregano)
1/2 tl sidrunikoort

Kui pole varem valmis, valmista kõigepealt Marinara kaste. See võib niikaua podiseda, kuni lihaga möllad.

Kuumuta ahi 175 C.
Immuta sai piimas, pigista üleliigne välja
vahepeal pruunista sibul kuldpruuniks 1/2 tsp võis.
Löö muna kergelt vahtu.
Sega hakkliha kokku kõigega peale või.
klopi korralikult, vormi lihapallideks (u 3 cm diam).
Pruunista pannil kergelt, pane potti kaane alla.
Samal ajal lase marinara kaste kuumaks, kui värsket ei tee.

Sulata ülejäänud või, lisa potti, seejärel viska kaste ka potti lihapallide peale.
Kata kaanega, suska pooleks tunniks ahju.
Pane keema pasta.

Serveeri pasta, peal lihapallid kastmega, värske kapsa salat,
parmesan neile kes soovivad.
______________________________________

Marinara (ehk itaaliapärane tomati-) kaste, 1.5 liitrit. 4-6 inimest

60ml EV oliivõli
1 väike sibul
1 suur küüslauguküüs
1 sellerivars
1 porgand
1/4 tl soola
1/2 tl pipart
2 purki (650g) tomat omas mahlas
3 loorberilehte
2 tl vahemere ürdisegu.
Üldiselt ei tasu ürtide ja maitseainetega peale soola koonerdada.

Haki sibul, küüslauk, seller ja porgand peeneks.
Purusta tomatid (pudrunuiaga ntx).
Kuumuta haudepotis v pannil oliivõli.
Lisa sibul ja küüslauk, loobi kuni sibul on läbipaistev.
Lisa seller, porgand, sool ja pipar.
Loobi, kuni köögiviljad on pehmed.
Lisa tomat ja loorber.
Hoia madalal tulel, kuni kaste tõmbub tahkemaks (u kolmveerand tundi).
Eemalda loorberilehed, lisa maitse järgi soola ja pipart.

--------------

Kotletid, ahjuplaadi jagu

500g segahakkliha
1 muna
1 sibul
1.5dl hapukoore-vee segu
1dl riivsaia
2 porgandit
1dl riivjuustu,
1 küüslauguküüs,
1 spl sojakastet,
1/2spl liha üldmaitseainet
100g võid
majoneesi

Ahi sooja, 200 kraadi
Leota u 1 dl riivsaia vedelikus u 5 min.
haki küüslauk
Koori ja riivi porgand, haki sibul. Hauta pannil 2 spl võiga.
sega kõik kokku, klopi korralikult.
Vormi kotletid, määri majoneesiga, paneeri riivsaias.
Lao pannile, küpseta kuni valmis (u 15 min väikestega, 25-35 min kui suuremad)
-------------

Ükski neist ei ole just "tudengipärane," kõik hõlmavad parasjagu mökerdamist ja ajakulu, aga seni olen ma nende kohta enam-vähem positiivset kriitikat kuulnud. Põhiline probleem olevat, et soola on pisut palju.

2 kommentaari:

Raul ütles ...

Soola värk on maitse asi, retseptid näevad üpris isuäratavad välja.:P

Anonüümne ütles ...

Taevakenene, mina arvasin, et laps läks vüüsikat õppima
Papaa